Connect with us

Actualitate

Eveniment vrednic de centenar la Aiud!

Published

on

Logo centenar aiud albacarolinatv

Acum 100 de ani sacrificiile a sute de mii de români și geniul unor oameni precum Regele Ferdinand I, Ion I. C. Brătianu sau Iuliu Maniu au dus la întregirea neamului românesc.

Astăzi, când ar trebui să sărbătorim acest eveniment așa cum se cuvine, Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale nu a reușit încă să definitiveze lista proiectelor care vor fi finanțate în acest scop.

Din fericire, la Aiud vom reuși, din fonduri proprii și sponsorizări, să organizăm un eveniment vrednic de anul în care ne aflăm.

Timp de o lună, la Aiud,  șapte mari artiști dau viață unui eveniment unic în an centenar. În perioada 22 aprilie – 22 mai 2018 va avea loc Simpozionul Internațional de Sculptură în Marmură „100 – The Touch of Time” la care vor participa șapte sculptori de renume internațional. Aceștia vor sculpta în blocuri de marmură de aproximativ 2 m3 lucrări monumentale care vor rămâne ulterior în patrimoniul Municipiului.

Artiștii vor lucra într-un spațiu liber deschis vizitatorilor, locația fiind zona Cartodrom. Primăria și Consiliul Local Aiud propun ca tema să fie „Unirea”, evenimentul sărbătorind Centenarul Marii Uniri. În urma artiștilor vor rămâne opere de artă menite să aprecieze măreția momentului de la 1918.

Printre altele, Simpozionul este menit să promoveze arta, să introducă tehnicile sculpturii în marmură populației locale și să îmbogățească spațiile publice din oraș cu lucrări de artă de înaltă valoare.

Sculptorii care vor fi prezenți la Aiud sunt următorii: Ciprian Hopîrtean (România), Andrej Mitevski (Macedonia), Djordje Cpajak (Serbia), Kamen Tanev (Bulgaria), Odysseas Tosounidis (Grecia), Valerian Jikia (Georgia) și Viktar Kopach (Belarus).

Simpozionul este organizat de către Primăria și Consiliul Local Aiud în parteneriat cu Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud și Fundația „Inter-Art” Aiud, iar sponsorii evenimentului sunt: Alredia Aiud, Domeniile Boieru, Galway Sport, Restaurant Capitol, Restaurant Georgia, Restaurant Victoria, Sercoms Aiud și Taxi Lexus.

Vezi şi:

Flori de primăvară – Spectacol folcloric la Vinţu de Jos

Dacă aţi fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o ştire, puteţi lua legătura cu noi pe e-mail, pe WhatsApp, pe contul nostru de Facebook sau prin formularul online.

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Fapte şi Vorbe

Social

Ultimele comentarii

Sănătate

Locuri de muncă în Alba Iulia