Connect with us

Actualitate

Gabriel Plesa: Bugetarea participativă este o prioritate pentru Alba Iulia

Published

on

Alba Iulia are nevoie de o administrație transparentă și în dialog permanent cu cetățeanul și comunitatea.

Trebuie să schimbăm actuala paradigmă, în care conducerea orașului ia contact cu cetățeanul doar o dată la patru ani, prin intermediul votului, după care totul se petrece în spatele ușilor închise, iar deciziile sunt luate de o mână de aleși, împreună cu anturajul grupurilor de interese economice care-i înconjoară.

Bugetarea participativă este o modalitate prin care cetățeanul este implicat activ și permanent în deciziile pe care administrația le ia pentru dezvoltarea localității. Bugetarea participativă presupune ca o parte din bugetul destinat investițiilor să fie cheltuit așa cum decid, în mod direct, cetățenii și comunitățile orașului, în baza proiectelor depuse de aceștia.

Dezastrul lăsat în urmă de inundaţii. Bilanţ la nivelul judeţului Alba

Fie că vorbim de o trecere de pietoni, de asfaltarea unei străzi, de amenajarea unui spațiu de joacă ori a unei zone verzi, prin intermediul bugetării participative cetățenii vor avea posibilitatea de a decide, în mod direct, aceste investiții.

Iar acesta este un model și un mod de a face administrație, pentru că trebuie să plecăm de la premisa că cetățenii cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă.
În plus, bugetarea participativă creează condițiile optime pentru o relație directă, onestă și permanentă între cetățean și administrație.

Împreună cu colegii din USR-PLUS vom propune, încă din primele zile ale viitoarei administrații, ca o sumă cuprinsă între 5 și 10 procente din bugetul anul de investiții al orașului să fie destinată bugetării participative.

Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea de a fi implicați în mod direct în activitatea administrației, așa cum o administrație responsabilă are obligația de a fi în contact permanent cu cetățeanul, și nu într-o relație la distanță, cum se întâmplă acum, când comunicarea cu cetățeanul se face doar o dată la patru ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe WhatsApp

Publicitate TV

Facebook

Urmăreşte-ne pe YouTube

Actualitate

Social

Ultimele comentarii

Sănătate