Connect with us

Turism

Secretele fagului care nu-și pierde niciodată frunzele

Published

on

Majestatea sa… Fagul împăratului!

Fagul împăratului are o vechime de sute de ani și este un miracol al naturii. Locuitorii au crescu cu el și au auzit foarte multe istorisiri legate de acesta. Fagul împăratului este o emblemă a satului Muncelu.

Copacul nu rămâne niciodată fără frunziș, frunzele uscate cad doar când sunt înlocuite de cele noi, care cresc primăvara. Localnicii spun că este posibil ca rădăcinile sale să ajungă la izvoare cu apă caldă și astfel frunzele devin mai rezistente. Izvoarele termale sunt cele care îl ajută să treacă mai ușor peste sezonul rece.

O altă legendă spune că însuși Franz Joseph I, împăratul Austro-Ungariei s-a odihnit lângă trunchiul fagului, în trecerea sa prin Munții Apuseni. Alte povești spun că în jurul său ar fi îngropate mai multe comori sau că arborele ar fi fost binecuvântat de un călugăr și că acesta este motivul pentru care nu-și pierde frunzele, indiferent de sezon. Cert este că merită vizitat, deoarece se află într-o zonă binecuvântată cu frumuseți naturale și spirituale.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Turism

Oaia tânără face pastrama bună!

Published

on

Cum se prepară pastrama autentică de oaie. Secretele ciobanului Nicolae Stănuș

La Strungari se prepară cea mai bună pastramă de oaie, iar ciobanul Nicolae Stănuș ne spune cu se face pastrama tradițională, cum se pregătește și ce condimente folosește pentru a da un gust autentic românesc. Folosește rețete păstrate din moși-strămoși, de la daci, pentru a face o pastramă adevărată, ce se topește în gură.

După ce se taie oaia, se jupoaie, se scot intestinele, organele interne și oasele din carne. Carnea dezosată se fasonează, se curăţă şi se condimentează cu sare, piper și mujdei de usturoi. ”Oaia varată în munte are carnea mai dulce. După ce e lăsată cu condimente două, trei zile, se atârna pe crăcăni, ca o piele și se cocea la foc, și așa o mâncăm. Este bună și sănătoasă, fără colesterol. Dacă se coace, rezistă mai mult. Este o mâncare foarte bună.”

Vezi şi Cine l-a ‘tocat’ în bucătărie pe Chef Toma

Continue Reading

Turism

Apusenii, greu de egalat

Published

on

Unicitate de monumente naturale și istorice

Munții Apuseni, un lanț muntos din Transilvania, de o frumusețe greu de exprimat în cuvinte și mai ușor de surprins în imagini și amintiri. Lanțul muntos face parte din Carpații Occidentali și este delimitat de râul Barcău, râul Mureș, Dealurile și Câmpia de Vest, Depresiunea Colinară a Transilvaniei.

În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri și zăcăminte naturale, bogății de aur și alte metale prețioase. În zonă se dezvoltă un turism responsabil. Munții Apuseni sunt cunoscuți pentru peisaje pitorești, pentru potențial speologic, pentru practicarea sporturilor de iarnă dar și de vară. Reprezintă o destinație ideală pentru cei ce doresc să se bucure de natură, relaxare, drumeții, de aer curat, de omenia localnicilor și să guste din preparatele lor naturale și sănătoase. În Munții Apuseni se îmbină rusticul cu modernul, noul cu vechiul, știința cu credința, într-o armonie unică în țară.

Continue Reading

Turism

Garda Apulum a împlinit 7 ani

Published

on

Centurioni și legionari mărșăluiesc prin Alba Iulia

Garda Apulum promovează patrimoniul antic al județului Alba, introducând publicul în atmosfera celor mai importante luptele dintre daci și romani, folosind limbajul antic și o vestimentație cât mai apropiată de acele vremuri. Proiectul a împlinit 7 ani și se bucură de tot mai multă popularitate și apreciere din partea publicului.

Garda Apulum a devenit un simbol al orașului Alba Iulia, cu reprezentații și spectacole în foarte multe festivaluri istorice din țară. Sute de spectatori urmăresc evenimentele organizate de membrii gărzii din luna aprilie și până în luna octombrie. Scena luptelor este amplasată pe platoul din fața Catedralei Romano-catolice ”Sf. Mihail” din Alba Iulia.

Garda romană de la Apulum este o trupa de re-enactment și are ca scop punerea în valoare și protejarea patrimoniu roman de la Alba Iulia dar și participarea în evenimente internaționale pentru a promova turismul albaiulian.

Continue Reading
Advertisement
nov 14, 2019 - Jo
Alba Iulia, RO
15°C
nori împrăștiați
nori împrăștiați
1 m/s
67%
758.31 mmHg
joi11/14 vin11/15 sam11/16 dum11/17 lun11/18
ploaie ușoară
15/12°C
cer senin
13/10°C
câțiva nori
13/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C
cer acoperit de nori
12/9°C

Next Level

Facebook

Ultimele comentarii

Polls

Sunteți de acord cu repornirea mineritului în Munții Apuseni?

View Results

Loading ... Loading ...

Fapte şi Vorbe

Advertisement

Cele mai accesate